top of page

Simbolik pelancaran LTdL 2020

TIRAI Petronas Le Tour de Langkawi (LTdL) 2020 disingkap dalam suasana meriah dengan berlangsungnya majlis Pengenalan Pasukan yang menampilkan kesemua 21 pasukan yang bersaing pada edisi ke-25 di Kota Kinabalu, malam ini.


LTdL kembali ke Sabah dan Sarawak selepas tempoh 23 tahun mencatatkan satu lagi kegemilangan buat perlumbaan yang kini berstatus ProSeries.


Acara pembuka saingan bermula menerusi Kriterium Antarabangsa sejauh 90km di sekitar bandar Kota Kinabalu sebelum menandakan saingan sebenar Peringkat 1 di Kuching Jumaat ini.


Ia membabitkan barisan pasukan yang terdiri dari satu WorldTour, lima pasukan pro, 14 pasukan benua dan satu pasukan kebangsaan.


Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, dalam ucapan menerusi tayangan pada majlis berkenaan, memberikan kata-kata rangsangan buat pelumba, pegawai dan keseluruhan rombongan LTdL 2020.


“Biarpun tidak hadir secara fizikal, saya tetap akan mengikuti perkembangan perlumbaan ulung negara ini.


“Saya berjanji akan menemui anda semua pada saingan hari terakhir di Langkawi pada 14 Februari ini,” kata Tun Dr Mahathir, yang mengulangi keistimewaan LTdL sebagai acara yang seharusnya menjadi kebanggaan semua.


“Saya menyeru agar semua yang terbabit dalam penganjuran LTdL ini berusaha lebih keras untuk mencatatkan kebanggaan dan pencapaian baru," katanya.


Tun Dr Mahathir melahirkan harapan untuk LTdL menjadi setanding Giro d’Italia dan Tour de France yang menyaksikan peminat sukan berbasikal antarabangsa merancang beberapa tahun lebih awal untuk mengalami kemeriahan perlumbaan dan menikmati keindahan negara berkenaan.


Turut hadir pada majlis berkenaan Menteri Belia dan Sukan YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Ketua Pegawai Operasi Human Voyage Shahaizereen A Hamid dan Naib Presiden Petronas, Bacho Pilong yang mewakili Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PETRONAS, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin.


Syed Saddiq dalam ucapannya memuji usaha penganjur sambil menggesa orang ramai dan peminat menyokong edisi kali ini dengan menyertai pelbagai acara selain memberikan sokongan padu kepada pelumba.


Lumba basikal, kata beliau, mempunyai jumlah peminat yang ramai mencecah anggaran 3.5 bilion di Eropah, Amerika Utara dan China.


“Tahun ini, saingan akan ditayangkan secara langsung kepada ratusan juta penonton menerusi siaran langsung Eurosport2 di 52 buah negara dan 11 negara di Eurosport Asia-Pasifik.


“Di negara China, perlumbaan akan disiarkan di saluran Hainan TV, Qinghai Satellite TV dan Zhibo TV.


Qinghai Satellite TV sahaja mempunyai jumlah pengguna berdaftar lebih 700 juta manakala Hainan Satellite TV lebih 650 penonton berdaftar,” kata Syed Saddiq, sambal menambah, LTdL 2020 juga akan dipromosikan menerusi platform digital popular di China seperti WeChat, Weibo selain di saluran YouTube Human Voyage.


Syed Saddiq melahirkan penghargaan kepada semua barisan penaja seperti penaja acara PETRONAS, penaja utama Genting Malaysia Berhad dan MMC, serta penaja rasmi lain seperti KLCC dan Putrajaya Holdings selain Volkswagen, Berjaya dan Bank Rakyat.


Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PETRONAS Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin berkata, Petronas menghargai jalinan kerjasama dengan Le Tour de Langkawi sekali lagi, pada tahun ini.


Harian metro, 5 Februari 2020

bottom of page